Terrarium 2.0 + lidt om aktivt kul

Sådan passer du: Fittonia

Jeg elsker Fittonia!

Fittonia kan fås i et utal af farver og mønstre og de ser ekstra eksotiske ud bag glas i et terrarie. Man kan også sagtens gro dem i en krukke, bare man husker at nerveplanten, som den også kaldes, kræver ekstra høj fugt. Derfor trives den ekstra godt bag glas i et terrarium.

De er forholdsvist nemme at holde liv i når bare man husker det med fugten og giver den rette mængde lys.

LYS:

Planten klarer sig bedst i indirekte lys, men den vil også tolere en mere skyggefuld placering. Pas på med direkte sol da bladene hurtigt kan blive forbrændte.

 

VAND:

Fittonia bryder sig ikke om at tørre ud og jorden skal holdes let fugtig hele tiden. Fortvivl dog ej hvis du har glemt den et par dage – den vil lynhurtigt rejse sig og blive sit normale, flotte selv efter en god gennemvanding. Som mange andre planter er den sart over for overvanding, så mærk efter i jorden med en finger. Hvis du placerer den udenfor et terrarium, vil den også blive glad for et dagligt sprøjt med forstøver.

 

JORD:

En fugtig, men veldrænet jord er koden. Jeg bruger almindelig pottemuld blandet med pimpsten.

BONUS:

Fittonia kan nemt formeres ved at klippe et topskud af planten og plante direkte i jord.

5 kommentarer

 • Dorte

  Det her ser super fint ud! Men når du har plantet den direkte i et glas, så der ikke er afløbshuller i bunden, har du så lagt noget i bunden af glasset, så jorden ikke rådner? Eller hvordan håndterer du det? Og stenene i toppen på dit billede, er de bare til dekoration eller holder de på fugten?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak for rosen 🙂
   Billedet er måske lidt misvisende, for det er faktisk et terrarium der normalt er lukket med låg og derfor meget sjældent eller aldrig skal vandes. Hvis jeg så vander, vander jeg ganske lidt og lader det stå uden låg på i et par dage efter så det kan fordampe lidt.
   Terrariummer har ikke huller i bunden eller andet der kan lede vandet væk og derfor putter jeg først lidt grus eller lersten i bunden, så drysser jeg et lag aktivt kul ovenpå og så kommer jorden og planterne i. Det aktive kul renser og modvirker råd og mug i bunden af glasset. Lersten i bunden opsuger eventuelt overskydende vand og stenene i toppen holder på fugten omkring planterne (og ser dekorative ud i et terrarium)
   Håber at det giver mening og skriv endelig hvis der er andet du vil vide 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dorte

   Tak!
   Jo, det skulle da lige være, hvor du finder sådan nogle dekorative terrarier? Jeg fandt et billede af det på instagram, hvor det vist heller ikke havde låget på, og hvor jeg heller ikke lige kunne se bunden, så det er godt at vide! Jeg synes bare, det er virkelig fint (og jeg skal snart flytte i noget større 😉 )

   PS Jeg har lige bestilt marimo hjem efter jeg så dit opslag. Der er et eller andet vildt nuttet over dem!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg finder forskellige store og små glas i genbrugsbutikker, køkkenbutikker osv – glasset på billedet er f.eks bare et stort et med låg fra IKEA’s køkkenafdeling 🙂 Jeg har også et stort terrarie med træbund og kugle foroven som jeg var heldig at finde i en lille blomsterbutik i Grenå. Jeg ved at man kan bestille flotte terrarier online, men mange er fra udenlandske sites og med fragt oveni.. Det bliver hurtigt en dyr affære!
   Jeg tænker at kigge på nettet og sætte et lille udvalg sammen i et indlæg, så der er lidt at starte med – tak for idéen, i øvrigt 😉
   Man bliver totalt hooked på det når man først har plantet sit første terrarie og de er så eventyrlige og fine at se på.

   Uhh, fedt med marimo! Jeg er vildt glad for at høre at det inspirerede! Og ja, de er så søde! 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dorte

   Tak! Jeg holder øje med nye indlæg 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Terrarium 2.0 + lidt om aktivt kul