Terrarium: 6 smukke glas til dine planter

Tips til Calathea og Stromanthe

Selvom der kan være langt mellem snapsene i de gængse supermarkeders planteafdelinger, så kan man være heldig at finde både store og sunde planter til billige penge. Forleden fandt jeg den store Stromanthe thalia Trio Star på billedet til kun 100 kr i Føtex.

Jeg bliver aldrig træt af Maranta familien! De kommer i et utal af farver, mønstre og former og de er relativt nemme at passe når først man får lært at de trives i mørkere kroge af hjemmet og at de virkeligt er fugtelskere. Det har taget mig lidt tid at fornemme hvordan de gerne vil have det, især fordi både lysforhold og fugtighed ændrer sig gennem sæsonerne.

Denne type plante sælges ofte som Calathea, men det er ikke korrekt – Calathea og Stromanthe er to forskellige typer planter som hører til den samme familie af planter, nemlig Maranta. Planten længst til højre på billedet er derimod en Calathea. Heldigvis vil de gerne passes på samme måde.

Fugtighed er generelt et problem i mange lejligheder, særligt om vinteren hvor vi tænder for radiator og gulvvarme. Det er heldigvis nemt at afhjælpe ved enten at forstøve planterne med vand eller ved at investere i en såkaldt humidifier. Sidstnævnte er klart mest effektiv, kan jeg konstatere. (jeg har denne)

Lige nu, hvor vejret er varmt og solen fremme meget af dagen, vander jeg mine Calathea og Stromanthe omkring 2-3 gange ugentligt – men først når de øverste par centimeters jord føles tør. De kan ikke lide at tørre for meget ud, men vil heller ikke tolere overvanding, så en potte med hul til at vandet kan løbe igennem jorden, er smart.

Grimme blade med brune eller gule kanter forsvinder desværre ikke, så får din plante det, kan du roligt klippe bladet af ved stilken. Det stimulerer samtidigt planten til at gro nye skud.

Planterne i Maranta-familien kaldes prayer plants fordi bladene om aftenen bevæger sig til en opretstående position (som bedende hænder). Om dagen hænger bladene typisk nedad, så fortvivl ikke hvis din plante ser væsentligt anderledes ud om dagen og hænger mere – det er normal Maranta adfærd.

De trives i mørke hjørner, men vil bevæge sig i retning af lyset hvis de ikke får nok af det. Indirekte lys er godt! De er også glade for et badeværelse med indirekte lys, hvor luftfugtigheden er højere end i resten af hjemmet.

Hvis du opdager blade med brune, tørre kanter kan det være et tegn på at planten står for lyst (og mangler vand).

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Terrarium: 6 smukke glas til dine planter